Dostupni linkovi

Estonija potvrdila autentičnost razgovora Ashton i Paeta


Ministarstvo spoljnih poslova Estonije potvrdilo je jučer autentičnost telefonskog razgovora šefa estonske diplomatije Urmasa Paeta s visokom predstavnicom EU Catherine Ashton u kome su govorili o snajperistima u Kijevu koje je angažirao pokret Majdan.

"Sada je sve jasnije i jasnije da iza snajpera nije bio (opozvani ukrajinski predsednik) Janukovič, već neko iz nove koalicije", rekao je Paet tokom telefonskog razgovora s Ashtonovom, čiji se snimak pojavio na Youtubeu.

"Mislim da to želimo da istražimo. Mislim, nisam za to čula, to je interesantno, bogami", odgovorila je visoka predstavnica EU.

Paet je potvrdio da je razgovor obavio po povratku iz Kijeva 25. februara i ocijenio da je "veoma žalosno da se prisluškivanja uopće događaju", kao i da "nije slučajno da je baš sada postavljen na Internet".

Ashtonova nije željela da komentira razgovor, a njena portparolka Maja Kocijančić kazala je: "Mi ne komentiramo bilo kakve procurjele privatne razgovore".

Ashtonova i Paet su telefonom razgovarali nakon što je estonski ministar spoljnih poslova posjetio Kijev 25. februara, u zenitu sukoba između proevropskih demonstranata i sigurnosnih snaga u ukrajinskoj prijestonici.
XS
SM
MD
LG