Dostupni linkovi

Krim i Tatarstan potpisali sporazum o saradnjiUkrajinska Autonomna Republika Krim i ruska Republika Tatarstan potpisali su danas sporazum o trgovinsko-ekonomskoj, naučno-tehničkoj i kulturnoj saradnji.

"Nas se tiče sve što se ovde dešava, jer su mir i sloga najvažniji, ono za šta treba da se borimo. Već smo održali sastanak sa parlamentom Krima i našom braćom krimskim Tatarima", rekao je predsednik Tatarstana Rustam Minihanov, koji je došao u jednodnevnu posetu Krimu, dodajući da je ovo poluostrvo privlačno za investicije.

Sporazumom se obuhvata saradnja u oblasti medicine, turizma, investicija i inovacija.

Pre Minihanova na Krimu su boravili i tatarstanski poslanici i muftija Kamil Samigulin koji se sreo sa duhovnim liderima krimskih Tatara, a u Tatarstanu je osnovan Fond za podršku žitelja Krima.

Od formiranja bivšeg SSSR-a, 1922. godine Krim je bio u sastavu Ruske sovjetske federativne socijalističke republike (RSFSR), a 19. februara 1954. je Krimska oblast na inicijativu generalnog sekretara Komunističke partije Nikite Hruščova predata Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici.

Prema statističkim podacima iz decembra, Krim ima 1.958.000 stanovnika, među kojima najviše Rusa (58,5 odsto), Ukrajinaca (24,3 odsto) i Tatara (12,1 odsto).
XS
SM
MD
LG