Dostupni linkovi

Milanović: Hrvatska neće biti Grčka



Hrvatski premijer Zoran Milanović danas je obrazlažući predloženi rebalans budžeta za ovu godinu ocenio da Hrvatska kao država i dalje živi iznad svojih mogućnosti i poručio da Hrvatska neće biti Grčka.

"Rebalans je jasna politička poruka Vlade da su prave reforme stvarno počele i to je temelj i početak procesa koji ćemo nastaviti idućih godina. Procedura prekomernog deficita je samo podsticaj Vladi da ustraje u svojoj politici smanjivanja deficita i javnog duga", rekao je Milanović na konferenciji za novininare u Zagrebu.

Prethodno je Vlada Hrvatske Saboru predložila rebalans kojim se deficit državnog budžeta smanjuje za oko 4 milijarde kuna, na oko 13,5 milijardi kuna, ili 4,1 odsto BDP-a. Projekcija ekonomskog rasta spuštene su sa 1,3 odsto na 0,2 odsto.

Na zahtev Brisela da Hrvatska značajno i dodatno podrži fiskalnu konsolidaciju, Milanović je odgovorio da Hrvatska neće biti Grčka, jer se nije ni zaduživala po grčkom scenariju.

Prema preporukama Evropske komisije, Hrvatska u 2014. treba da smanji deficit na 4,6 odsto BDP-a, u 2015. na 3,5 odsto, a 2016. da ga svede na ispod tri odsto, koliko je dozvoljeno u članicama EU.
XS
SM
MD
LG