Dostupni linkovi

Rusija u ponedeljak prodala rekordnih 11,3 milijardi dolaraRusija je u ponedeljak prodala devize u vrednosti od rekordnih 11,3 milijardi dolara da bi podržala rublju koja je pod pritiskom zbog sukoba u Ukrajini, pokazuju danas objavljeni podaci ruske centralne banke.

Ruska centralna banka je prodala devize da bi ublažila pad vrednosti nacionalne valute posle odluke ruskog parlamenta ovog vikenda kojom se odobrava predsedniku Vladimiru Putinu vojna intervencija u Ukrajini.

Moskovska berza je u ponedeljak završila rad s padom od deset odsto, a rublja je pala na rekordno niske vrednosti u odnosu i na evro i na dolar.

Kriza u Ukrajini je dalje uticala na slabljenje rublje koja je već izgubila skoro 10 odsto u odnosu na evro od početka godine, pogođena opštim odlaskom investitora iz tržišta zemalja u brzom razvoju i usporavanjem ruske ekonomske aktivnosti.

Vrednost rublje, koja je u ponedeljak dostigla najniži nivo u odnosu na američki dolar i evro, od juče je u blagom porastu, posle naznake da će Rusija nastojati da izbegne vojnu akciju u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG