Dostupni linkovi

Venecuela obeležava prvu godišnjicu smrti Uga Čavesa


Venecuela, u kojoj skoro mesec traju protesti protiv vlade Nikolasa Madure, obeležava danas prvu godišnjicu smrti socijalističkog predsednika Uga Čaves, koji je 5. marta 2013. godine preminuo posle dvogodišnje borbe protiv raka.

Vlasti u Karakasu već nekoliko nedelja pripremaju ceremoniju odavanja pošte Čavesu na koju su pozvani brojni šefovi država. Pošto ne postoji zvaničan spisak pozvanih, zna se samo da su se pozivu odazvali presednici Nikaragve i Bolivije, Danijel Ortega i Evo Morales.

"Idemo u Venecuelu da podržimo svog brata, predsednika Madura i njegovu vladu", rekao je Ortega.

Protivnici predsednika Nikolasa Madura od 12. februara protestuju širom zemlje, a prema vladinim izveštajima, u demonstracijama je poginulo najmanje 11, a povredjeno 130 ljudi.

Demonstranti, pretežno studenti i predstavnici opozicije, Madurovu administraciju krive za visoku stopu kriminala i ekonomske teškoće u zemlji.

Oni navode da je njegova politika dovela do nestašice osnovnih životnih namirnica i inflacije veće od 50 odsto, jedne od najviših u svetu, uprkos činjenici da je Venecuela veoma bogata naftom.

Maduro je sinoć pozvao narod da "u miru i ljubavi" danas oda poštu Čavesu.
XS
SM
MD
LG