Dostupni linkovi

NATO: Rusija i dalje krši suverenitet, integritet Ukrajine


NATO je danas ocenio da Rusija, uprkos ponovljenim pozivima međunarodne zajednice, nastavlja da krši suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i svoje međunarodne
obaveze.

"Takav razvoj događaja rađa ozbiljne implikacije po bezbednost i stabilnost evro-atlantskog regiona", saopštio je NATO posle današnje sednice.

NATO je naveo da nastavlja da "podržava sve konstruktivne napore za mirno rešavanje sadašnje krize u skladu sa međunarodnim pravom" i da "pozdravlja tekuće napore koje preduzimaju UN, Evropska unija, OEBS i Savet Evrope".

U saopštenju se dodaje da će NATO nastaviti da se konsultuje sa Ukrajinom u okviru Komisije NATO-Ukrajina, a sa Rusijom u Savetu NATO-Rusija, kao i da će sutra biti održan novi sastanak ambasadora NATO.

"Saveznici ostaju jedinstveni u duhu snažne solidarnosti u ovoj teškoj krizi", dodaje se u saopštenju iz Brisela.

Današnju sednicu ambasadora NATO u Briselu sazvala je Poljska na osnovu člana 4. Vašingtonskog ugovora, u kojem se navodi da će se članice NATO "konsultovati kada god su, po mišljenju bilo koje potpisnice, ugroženi teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost neke od članica".
XS
SM
MD
LG