Dostupni linkovi

Timošenko: Uvesti sankcije Rusiji


Julija Timošenko, bivša premijerka Ukrajine, danas je zatražila da se "protiv Moskve zavedu ekonomske sankcije, pogotovo ako se nastavi eskalacija" u Ukrajini.

U intervjuu za italijansku TV "Skaj TG 24", Timošenkova, koja i dalje izgleda slabo posle tri godine zatvora, ponovila je zahteve za pomoć Ukrajini u sukobu s Rusijom oko Krima.

"Zahtevam da Zapad čvrsto diplomatski interveniše i pomogne Ukrajini, jer je moja zemlja isuviše slaba da se suprotstavi Rusiji", rekla je ona.

"Direktan dijalog (s Moskvom) je nemoguć posle (ruske) vojne agresije u Ukrajini", ocenila je Timošenko i pozvala Ujedinjene nacije i lidere sveta da "nastave napore za posredovanje i pregovore s Kremljom".

"Uverena sam da će Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Evropska unija uticati da se poštuje Budimpeštanski sporazum (o garantovanju nezavisnosti Ukrajine iz 1994.) i na taj način pomoći da se poštuje i međunarodno pravo", rekla je Julija Timošenko.

Rusija, SAD i Velika Britanija su 1994. bile garanti teritorijalnog integriteta Ukrajine kada se ta bivša sovjetska republika odrekla nuklearnog oružja.
XS
SM
MD
LG