Dostupni linkovi

Hag: Rasprava o tužbama Hrvatske i Srbije za genocid


Pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Hagu u ponedjeljak je počela usmena rasprava u postupku u kojem se Hrvatska i Srbija međusobno tuže za genocid u Domovinskom ratu 1991. do 1995.

Sudac je na početku rasprave upoznao sve s dosadašnjim tijekom postupka - datumima podnošenja tužbi, dokaza i podnesaka, a potom je naveo kakav će biti daljnji tijek postupka.

Naveo je i kako je odbačena pritužba Srbije, odnosno kako je sud odlučio raspravljati o hrvatskoj tužbi. Srbija planira ispitati samo četiri od devet svjedoka koje je predložila Hrvatska.

Za obrazlaganje Hrvatske tužbe podnesene 1999. godine zadužena je prof. Vesna Crnić-Grotić, voditeljica hrvatskog tima domaćih i stranih pravnih stručnjaka i odvjetnika, koja je preuzela riječ nakon uvodnog izlaganja predsjednika suda.

Između ostalog je istaknula kako "Hrvatska traži pravdu" te podsjetila kako srpska strana, uključujući predsjednika Tomislava Nikolića, niječe zločine do te mjere da navode kako čak ni u Srebrenici nije bilo genocida.

Vesna Crnić-Grotić poručila je sucima Međunarodnog suda pravde da je ICJ jedini sud koji može utvrditi da zločini počinjeni tijekom rata u Hrvatskoj predstavljaju genocid. "Čini se da je jedini način da Hrvatska ostvari pravdu da se pojavi pred ovim sudom. Jedini imate mogućnost utvrditi da su grozna djela počinjena u Vukovaru i drugdje u Hrvatskoj genocid", poručila je.
Sudu su prikazane zračne snimke razorenog Vukovara iz 1991. godine. Crnić-Grotić je istaknula kako su upravo te snimke dokazuju namjeru potpunog uništenja.
XS
SM
MD
LG