Dostupni linkovi

Putin pristao na kontakt grupu


"Predsednik Putin je prihvatio predlog nemačke kancelarke da se odmah oformi istražna komisija, kao i kontakt grupa, možda pod rukovodstvom OEBS-a, kako bi se otvorio politički dijalog", navedeno je u saopštenju nemačke vlade, izveštava AFP.

Tokom razgovora s Merkelovom u nedelju, Putin je istakao da su mere koje je preduzela Rusija potpuno adekvatne i skrenuo pažnju na nesmanjenu "pretnju nasiljem ultranacionalističkih snaga", kojom se izlažu opasnosti ruski gradjani i ruskojezično stanovništvo u Ukrajini.

S druge strane, Merkelova je, povodom ruske intervencije na Krimu, prebacila Putinu povredu međunarodnog prava, saopštio je sinoć u Berlinu, posle telefonskog razgovora dvoje državnika, zamenik portparola nemačke vlade Georg Štrajter.

Merkelova je prebacila Putinu da je "neprihvatljivom ruskom intervencijom na Krimu prekršio međunarodno pravo", rekao je Štrajter i naveo da je Merkelova podsetila i na Budimpeštanski memorandum iz 1994. godine u kome se Rusija obavezala na poštovanje nezavisnosti i suvereniteta Ukrajine i postojećim ganicama.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je danas, povodom situaicje u Ukrajini, naglasio da je vrhunski prioritet da se postigne da Kijev i Moskva međusobno razgovaraju i u izjavi televiziji ARD rekao da bi formiranje međunarodne kontakt grupe u uvom slučaju moglo biti od koristi.
XS
SM
MD
LG