Dostupni linkovi

Ministri EU danas o Ukrajini


Šefovi diplomatija zemalja članica EU raspravljaće danas o Ukrajini u Briselu, gde će se okupiti na poziv visoke predstavnice Ketrin Ešton.

Ešton je sazvala sastanak na inicijativu Nemačke, nakon što je gornji dom ruskog parlemanta dao predsedniku Vladimiru Putinu "zeleno svetlo" za vojnu intervenciju u Ukrajini.
"Mi Evropljani moramo hitno da se okupimo da bismo formulisali zajedničku politiku EU", poručio je nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

U međuvremenu, iz većine evropskih prestonica stigle su oštre osude ruske intervencije na Krimu, gde su naoružane trupe za koje se pretpostavlja da deluju po nalozima Moskve zauzele aerodrome i druge strateške objekte.

Poljski ministar inostranih poslova Radoslav Sikorski prekinuo je službenu posetu Teheranu, dok je švedski šef diplomatije Karl Bilt upozorio da se hladni rat vraća u Evropu.

"Na stogodišnjicu 1914, iznenada smo se našli u Evropi invazije, agresije i pretnji masovnom upotrebom vojne sile", napisao je Bilt na svom Tviter nalogu.

Ukrajinske vlasti saopštile su da je Rusija izvršila invaziju na njihovu zemlju i zatražile hitnu pomoć EU i NATO. Za sada je nejasno kakve bi konkretne mere, osim oštro intoniranih saopštenja, mogle da budu usvojene na današnjem sastanku ministarskog saveta.

Ešton je najavila da će u sredu otputovati u Kijev, gde će se sastati s predstavnicima prelazne ukrajinske vlade.
XS
SM
MD
LG