Dostupni linkovi

Oskari za "Gravitaciju i "12 godina ropstva"


U Holivudu je završena tri i po sata duga ceremonija dodele Oskara, nagrade Američke filmske akademije. Sa najviše priznanja okitio se film „Gravitacija“, ali je najboljim ostvarenjem proglašena drama „12 godina ropstva“ Stiva Mekvina.

Najboljim rediteljem proglašen je Alfonso Kuaron (Gravitacija), dok su najbolji glumci Kejt Blančet (Nesrećna Džasmin) i Metju Mekonahi (Poslovni klub Dalas).

U kategorijama sporednih uloga trijumfovali su Džared Leto (Poslovni klub Dalas) i Lupita Nijongo (12 godina ropstva“.

Svemirska drama „Gravitacija“ očekivano je trijumfovala u „tehničkim“ kategorijama, odnoseći Oskare za vizuelne efekte, montažu i miks zvuka i kameru, ali i za najbolju originalnu muziku.

Najboljim adaptiranim scenariom proglašen je scenario Džona Riplija za film „12 godina ropstva“, dok je Spajk Džounz dobio Oskara za originalni scenario filma „Ona“.

Najboljim filmom van engleskog govornog područja proglašen je italijanski film „Velika lepota“ Paola Sorentinija, dok je najbolje animirano ostvarenje film „Zaleđeno kraljevstvo“, koji su za studio Volta Diznija režirali Dženifer Li, Kris Bak i Piter del Veko.
XS
SM
MD
LG