Dostupni linkovi

ETA obećala da polaže oružje



Baskijska separatistička organizacija ETA obećala je danas da će van upotrebe staviti svoje oružje, što je prvi korak ka potpunom razoružavanju te oružane grupe.

U saopštenju od 24. februara koji je danas objavio baskijski list Gara, ETA je navela da je odluka donijeta poslije zahtjeva međunarodne komisije za nadgledanje primirja u Baskiji. Članovi komisije su ove nedjelje boravili u baskijskom gradu Bilbao.

"Taj proces je počeo i biće težak, jer ne zavisi samo od volje ETA-e i profesionalnosti komisije, već i od španske vlade", navodi se u saopštenju, u kojem se aludira da španska vlada ne priznaje legitimitet komisije, s kojom odbija svaki dijalog.

Organizacija tom odlukom želi da stvori "bezbjedniju atmosferu" u Baskiji na putu ka rješavanju političkog konflikta sa Španijom. Jedan od glavnih sporova ETA-e i Španije jeste pitanje zatvorenika koji su rasuti po zemlji.

Španija više od dvije decenije uhapšene članove organizacije šalje u zatvore širom zemlje, kako bi im bila onemogućena svaka komunikacija.

Procijenjuje se da se u zatvorima u Španiji i Francuskoj nalazi oko 700 članova ETA, a da se u zatvorima u Baskiji, na sjeveru zemlje, nalazi njih dvadesetak.
XS
SM
MD
LG