Dostupni linkovi

Iran spreman za povlačenje nuklearnog programa



Iran je odlučio da dalje ne razvija svoj nuklearni program, kako je prethodno dogovoreno, rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani.

Rohani je danas rekao zvaničnicima ministarstva odbrane da, ako Iran želi oružje za masovno uništenje, bilo bi lakše da pravi hemijsko ili biološko oružje.

Takođe je rekao i da Iran ne želi da napravi atomsku bombu zbog uvjerenja i etičkih principa a ne zbog toga što je to predviđeno dogovorom sa Ujedinjenim Nacijama.

Iran je potpisnik dogovora o obustavljanju razvoja nuklearnog programa ali se neće lišiti prava da nastavi sa obogaćivanjem uranijuma i proizvodnjom nuklearnog goriva.

"Mi smo ovaj sporazum potpisali da bi dokazali svijetu da ne jurimo za takvim oružjem", rekao je predsjednik Irana i dodao da čak i da "ne postoji nikakav sporazum, naša vjera i uvjerenja nam ne bi dozvolili da posjedujemo oružje za masovno uništenje."

Sjedinjene Države i njeni saveznici se boje da Iran traži način da razvije nuklearno oružje. Iran odbacuje optužbe i izjavljuje da je program u miroljubive svrhe i bazira se na proizvodnji radioizotopa koji bi liječili oboljele od raka.

Rohani je izjavio da je vladina politika usmjerena ka smanjenju tenzija i modernizaciji društva a da nije u pitanju nikakva taktika, već suštinski zaokret u Iranskoj spoljnoj politici. Iran i šestočlana grupa država, od kojih su pet stalne članice Savjeta bezbednosti UN, plus Njemačka, počeli su, početkom mjeseca, pregovore u Beču.
XS
SM
MD
LG