Dostupni linkovi

Gradonačelnik Bostona preti bojkotom parade


Gradonačelnik Bostona Martin Volš, sin irskih imigranata, zapretio je danas da će bojkotovati paradu na dan velikog praznika Iraca, Svetog Patrika, ako se ne dozvoli grupi vojnih veterana-homoseksualaca da učestvuju.

Volš se tako priključio gradonačelniku Njujorka Bilu de Blaziju u protestima oko učestvovanja gejeva u javnim paradama.

Gradonačelnik Bostona pokušavao je prošlih dana da se dogovori sa organizatorima parade da na njoj učestvuje grupa gej veterana. On je kazao da je dozvola homoseksualcima odavno trebalo da bude izdata.

"Godina je 2014, davno je prošlo vreme kada je uopšte i trebalo da razgovaramo o ovome, jer su ovo veterani koji su se borili za ovu zemlju, baš kao i drugi veterani. Obećao sam u kampanji da ću se boriti za ravnopravnost i o tome se ovde i radi", rekao je Volš.

Organizatori parade, međutim, ne žele da popuste. Prvi čovek organizacionog odbora Filip Vuške rekao je da gejevima nije zabranjeno da marširaju sa ostalim grupama, ali je istakao da organizatori ne žele da se parada pretvori u demonstracije samo jedne
grupe.

U paradi učestvuje oko 200.000 ljudi, a gleda je više od milion. Među učesnicima su i muzičke grupe koje sviraju marševe, kao i gradski službenici u uniformama. Počela je da se održava 1762. godine, davno pre nego što se pet okruga povezalo u moderni Njujork.
XS
SM
MD
LG