Dostupni linkovi

NATO razmatra i opciju povlačenja iz Avganistana


Sjevernoatlantska alijansa odlučila je danas da razmatra sve opcije, uključujući i poptuno povlačenje svojih trupa iz Avganistana ukoliko ne bude sklopljen dogovor sa Kabulom o bilateralnom bezbjednosnom sporazumu.

"Ubijeđeni smo da je neophodno da pripremimo svaku mogućnost, ukljućujući i mogućnost da naše trupe neće moći da ostanu raspoređene u Avganistanu nakon 2014. godine", izjavio je generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen nakon sastanka ministara odbrane država članica NATO.

Rasmusen je naglasio da, u nedostatku sporazuma, snage iz drugih članica NATO-a i njihovih partnera ne mogu ostati u Avganistanu nakon 2014. godine.

Avganistanski predsjednik Hamid Karzai odbija da potpiše bilateralni bezbjednosni sporazum koji bi omogući da američki vojnici ostanu u Avganistanu nakon kraja misije NATO predviđenog za kraj godine.

Karzai želi da to prepusti svom nasljedniku koji će biti izabran u aprilu.

Američki predsjednik Barak Obama razgovarao je prije tri dana sa Karzaijem i upozorio ga da će do kraja ove godine povući sve snage SAD iz Avganistana, ukoliko ne bude postignut sporazum.

SAD i NATO planiraju da zadrže kontingent od osam do 12.000 vojnika u Avganistanu nakon 2014. godine da bi pomogli u formiranju avganistanskih snaga i radi terorističkih akcija.
XS
SM
MD
LG