Dostupni linkovi

Novi Pazar: Inicijativa da se plato nazove po Srđanu Aleksiću


Nevladina organizacija "Urban-In" iz Novog Pazara pokrenula je inicijativu da se jedan plato u centru grada nazove po Srđanu Aleksiću, bosanskohercegovačkom Srbinu iz Trebinja.

Ta NVO smatra da bi u čast Srdjana Aelksića, trebalo postaviti tablu sa njegovim imenom i kratkom biografijom na mestu gde se okuplja najviše mladih ljudi.

"Spašavanje pripadnika drugog naroda, u ovom slučaju Bošnjaka, po cenu sopstvenog života, nadasve je human gest koji zaslužuje da među Bošnjacima bude zapamćen, pominjan i uvek obeležavan na prigodan način", navodi se u saopštenju "Urban-Ina".

Srđan Aleksić se 21. januara 1993. usprotivio grupi srpskih vojnika koji su maltretirali i tukli njegovog sugrađanina Alena Glavovića.

On je priskočio Glavoviću u pomoć, nakon čega su vojnici nasrnuli na njega i pretukli ga kundacima. Od zadobijenih povreda pao je u komu, a 27. januara je preminuo.

Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora.

Srđanu Aleksiću su posthumno dodeljena mnoga priznanja. Njegovo ime nosi jedna ulica u Sarajevu, dobio je ulicu u Beogradu, a po njemu je
nazvan i prolaz u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu, gde je postavljana spomen ploča.

Alen Glavović je preživeo rat i danas živi u Švedskoj, sa suprugom i dvoje dece.
XS
SM
MD
LG