Dostupni linkovi

Bevanda: Počela realizacija novog pristupa EU



Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da je BiH već počela aktivnosti u vezi sa realizacijom novog pristupa EU prema BiH i ostalim zemljama regiona, koji je najavio komesar za proširenje EU Štefan File.

Bevanda je rekao da je u radnu grupu, koja bi trebalo da unaprijedi ekonomiju u BiH, iz svoje kancelarije imenovao čovjeka iz struke, koji je potpuno politički neutralan.

"Fileovo izlaganje u Londonu za mene nije bilo nikakvo iznenađenje, jer sam sa njim o tome imao sastanak 18. februara zajedno sa entitetskim premijerima. Mi smo to već pokrenuli. Tražio sam da i ostali u tu radnu grupu imenuju ljude iz struke koji će lakše da iskoriste šansu za BiH koja je jasno prezentovana u Londonu. I oni su počeli da rade", istakao je Bevanda sinoć za BHRT.

Prema njegovim riječima, sve će prvo biti rađeno na profesionalan način, a politika treba da dođe tek poslije, kad bude imala dobru podlogu od eksperata.

"Onda će to biti šansa koja se može pretočiti u veoma dobru priču", smatra Bevanda.

Prema njegovom mišljenju, umjesto punjenja budžetskih rupa izdavanjem trezorskih zapisa i obveznica, treba se fokusirati na novac iz realnog sektora, što će doprinijetri i punjenju budžeta.

Komesar za proširenje EU Štefan File najavio je u ponedjeljak, 24. februara na konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u Londonu novi pristup EU prema ovom zapadnom Balkanu, čiji će glavni cilj biti ekonomske reforme i razvoj.
XS
SM
MD
LG