Dostupni linkovi

Dvadeset jedna godina zločina u Štrpcima



Danas se obilježava 21 godina od otmice 19 putnika iz voza na liniji Beograd-Bar, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti. Grupa uniformisanih osoba predvođena Milanom Lukićem otete putnike je mučila i ubila kod Višegradske banje.

Voz 671 koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar, 27. februara 1993. godine zaustavila je grupa uniformisanih osoba predvođena Lukićem i iz njega izvela 19 putnika od kojih je 18 bošnjačke nacionalnosti i kasnije ih ubila.

Tim povodom, Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava danas ponavljaju svoj stav o odgovornosti institucija Srbije za ovaj zločin koje kritiziraju zbog odnosa “prema obiteljima žrtava koje ne priznaju kao civilne žrtve rata”

U zajedničkom saopštenju za javnost ukazuje se i da “danas obitelji žrtava zločina u Štrpcima, kao i obitelji žrtava iz Sjeverina, nemaju status civilnih invalida rata u Srbiji”, a da zbog činjenice da se zločin dogodio na teritoriju BiH, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike “negira obiteljima žrtava ovih zločina ostvarenje prava po Zakonu o civilnim invalidima rata”.

Na suđenju Nebojši Ranisavljeviću, pred Višim sudom u Bijelom Polju 2002. godine, utvrđeno je da je grupa pripadnika Višegradske brigade VRS, predvođena Milanom Lukićem, 27. veljače 1993. zaustavila vlak iz njega izvela 18 Muslimana i jednog Hrvata, koje su potom proveli do sela Prelovo. Haški sud osudio je Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim Bošnjacima, ali ne i za zločin u Štrpcima. Tokom suđenja Ranisavljeviću utvrđeno je “i da je otmica bila planirana, kao i da je Željezničko-transportno poduzeće Beograd u više navrata obavijestilo predstavnike Vojske Jugoslavije i MUP-a o pripremi otmice putnika” ali da nitko nije poduzeo ništa, navode te tri NVO.

Ubijeni su: Halil Zupčević, Senad Dječević, Esad Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Rifat Husović, Ismet Babačić, Šedo Softić, Adem Alomerović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Džafer Topuzović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić, Jusuf Rastoder i Tomo Buzov.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci Halila Zupčevića, Rasima Ćorića i Jusufa Rastodera u jezeru Perućac 2009, odnosno 2010. godine.
XS
SM
MD
LG