Dostupni linkovi

Zagreb: Protest sindikata zbog izmena radnog zakonodavstvaViše od hiljadu sindikalaca protestovalo je danas ispred Hrvatskog sabora protiv izmena Zakona o radu o kojima je počela rasprava u parlamentu.

Najveći sindikati u zemlji protive se izmenama radnog zakonodavstva jer smatraju da predviđa smanjenje radničkih prava u korist poslodavaca i kapitala.

Skup je organizovalo pet sindikalnih centrala na Markovom trgu u Zagrebu, gde su sedišta Vlade i Sabora, ispred kojih je zakonom ograničen broj demonstranata na najviše 1.500. Predstavnici sindikata poručili su vladi da će je srušiti ukoliko ne odustane od predloženih izmena Zakona o radu.

Čelnici sindikata upozoravaju da novi Zakon o radu predviđa nižu cenu rada, produžava radno vreme, skraćuje otkazni rok, ograničava pravo na štrajk, marginalizuje sindikate kroz uvođenja zapošljavanja preko agencija i umesto da pomaže otvaranju radnih
mesta, stvara njihovu nesigurnost.

Izmene Zakona o radu u Saboru je predstavio ministar rada i penzionog sistema Mirando Mrsić koji je rekao da su "dobri oni zakoni koje piše život, a ne vlada, sindikati ili poslodavci". Negirao je da predožene izmene idu na štetu radnika.

Najveći sindikati juče su organizovali dvočasovni štrajk solidarnosti kao podršku svima koji ne primaju plate i kojih je, prema njihovim podacima, gotovo 70.000.
XS
SM
MD
LG