Dostupni linkovi

Mostečak: Sanader organizovao kriminalno udruženje



Zamenik direktora hrvatske Kancelarije za sprečavanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) Željka Mostečak je na ročištu u slučaju "Fimi media" izjavila da je dokazano da je Ivo Sanader, kao predsednik HDZ-a i premijer Hrvatske, organizovao kriminalno udruženje za izvlačenje novca iz državnih institucija i firmi.

Ona je u zagrebačkom Županijskom sudu rekla da su u kriminalnom udruženju pristali da budu stranački upravnik finansija Mladen Barišić, Sanaderov portparol Ratko Maček, HDZ-ov blagajnik Branka Pavošević i vlasnik marketinške agencije "Fimi medie" Nevenka Jurak.

U Uskoku tvrde da su Barišić i Maček prikupljali novac i donacije, koje Pavoševićeva nije evidentirala u stranačkim poslovnim knjigama, te se na taj način Sanader okoristio za više od 15 miliona kuna (dva miliona evra), HDZ za nešto više od četiri miliona evra, "Fimi media" za nešto više od miliona evra, a Nevenka Jurak za oko 300.000 evra.

Mostečakova je odbacila Sanaderove tvrdnje da mu je bilo povređeno pravo na pravično suđenje, kao i da je Uskok menjao optužnice kako bi pogodovao Barišiću koji je, poput Pavoševićeve i Nevenke Jurak, priznao sve što mu se stavlja na teret.
XS
SM
MD
LG