Dostupni linkovi

Hejg i Džoli predsedavaće skupu o silovanju u ratu



Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg i holivudska zvezda Andželina Džoli biće
kopredsedavajući skupa o silovanju u ratu koji će biti odrzan u Londonu u junu, izjavio je Hejg.

Britanski ministar je ovo najavio sinoć u Vašingtonu, gde mu je uručena nagrada "Hilari Klinton" za žene, mir i bezbednost za 2014. godinu. Nagrada nosi naziv bivše državne sekretarke SAD.

Hejg je rekao da će četvorodnevni skup, koji će se održati od 10. do 13. juna u Londonu, okupiti zvaničnike iz 140 zemalja sa ciljem da se deluje protiv seksualnog nasilja, što je često prva stvar koja se dogodi kada počne neki sukob.

U govoru na univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu Hejg je rekao da ga je inspirisala glumica Andželina Džoli i njen film iz 2011. "U zemlji krvi i meda" o ratu u Bosni.

Hejg je podsetio da se procenjuje da je 50.000 žena silovano u Bosni pre 20 godina i da i danas takoreći ni jedna od njih nije videla da je njen slučaj razmatran na sudu.

Britanski šef diplomatije rekao je da želi da se stav sveta prema ovim zločinima promeni i da počne da se ruši kultura nekažnjivosti tih zločina.

"Ako se prema ženama bude tako užasno ophodila tokom perioda rata, nikad neće biti smatrane jednakim u vreme mira, i to je nepodnošljivo", rekao je Hejg.
XS
SM
MD
LG