Dostupni linkovi

Bivši američki predsjednik Carter u aprilu u Venecueli


Bivši američki predsjednik Jimmy Carter izrazio je zabrinutost zbog političke krize u Venecueli, navodeći da želi tokom predstojeće posjete toj zemlji da se sastane s liderima obje strane i pomogne u smanjenju tenzija.

Carter je pisma s takvom ponudom uputio ove nedjelje i predsjedniku Venecuele Nikolasu Maduru i lideru opozicje Henriqueu Caprilesu.

U pismu Caprilesu, Carter je pozvao opoziciju da djeluje u ustavnim okvirima i odbaci nasilje. Carter je istakao da vlada mora da garantira pravo na mirne proteste i nepristrasno suđenje pritvorenim demonstrantima.

"Carter centar", čiji su osnivači Jimmy Carter i njegova supruga Rosalynn Carter, posredovao je u pregovorima vlade Venecuele i opozicije poslije državnog udara protiv režima Huga Chaveza, podsjetila je agencija AP.

Carter je naveo da se nada da će se sastati s Caprilesom i drugim liderima tokom posjete Venecueli u aprilu, radi promoviranja zdravstvenog programa.

SAD su u utorak dale trojici diplomata iz Venecuele rok od 48 sati da napuste zemlju, što je recipročna mjera za prošlonedjeljnu odluku Caracasa da protjera trojicu američkih diplomata, prenosi Tanjug.

Venecuela je optužila SAD da vrbuju studente da predvode proteste u Caracasu protiv predsjednika Nikolasa Madura.

Washington je te optužbe nazvao neosnovanim i netačnim
XS
SM
MD
LG