Dostupni linkovi

Prosvjed protiv Zakona o radu na Markovom trgu


Prosvjednici protiv donošenja zakona o radu u predloženom obliku kojim se, kako tvrde sindikati, smanjuju radnička prava u korist poslodavaca i kapitala, okupili su se na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića odakle su nešto prije devet sati krenuli prema Markovom trgu gdje se održava prosvjed ispred Hrvatskog sabora.

Kolonu, u kojoj je po novinarskim procjenam oko tisuću ljudi, predvode sindikalni čelnici.

U Saboru se očekuje rasprava o predloženim izmjenama Zakona o radu, koju će prosvjednici pratiti preko velikog video zida, a sindikalni čelnici sa saborske galerije.

Prosvjedni skup se održava u organizaciji pet sindikalnih središnjica, koje traže povlačenje tog zakonskog prijedloga. Upozoravaju da bi takav zakon, suprotno najavama predlagatelja, doveo do još veće nezaposlenosti, a radnici će, ocjenjuju, postati roba i sigurnost njihovih radnih mjesta upitna.

Sindikati se također protive produljenju radnog vremena i zapošljavanju radnika preko agencija.

Upozoravaju da kod poslovno uvjetovanog otkaza poslodavac više nije dužan radniku ponuditi neko drugo radno mjesto i protive se skraćivanju otkaznog roka. Uloga sindikata se minorizira i ograničava pravo na štrajk, upozoravaju sindikalci.

Prosvjednici zvižde, nose sindikalna obilježja i transparente.
XS
SM
MD
LG