Dostupni linkovi

Ruska oklopna vozila na ulicama Sevastopolja


Dva ruska oklopna vozila ušla su u Sevastopolj - proruski grad na jugu Ukrajine gdje su prosvjednici tražili imenovanje ruskog predstavnika na čelo gradske uprave. Dok jedni tvrde da su ondje zbog mogućih terorističkih napada, drugi ne isključuju mogućnost početka podjele Ukrajine. U nekim gradovima u istočnim dijelovima zemlje i na Krimu ukrajinske zastave pred zgradama institucija već su zamijenjene ruskima.

Na zapadnoj obali Krima mogao bi se skrivati svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič. Iz Kijeva je pobjegao još u petak. Za njim je raspisana tjeralica zbog masovnih ubojstava civila, a ukrajinski parlament danas je donio rezoluciju kojom traži da se Janukoviču sudi u Den Haagu.

Kriza u Ukrajini ne bi smjela suprostaviti Sjedinjene Države i Rusiju, izjavio je američki državni tajnik John Kerry. 'Ne radi se o igri Zapada protiv Istoka, radi se o narodu Ukrajine i izboru budućnosti Ukrajinaca', rekao je Kerry u nazočnosti britanskoga kolege Williama Haguea. Hauge je rekao da Velika Britanija, poput SAD-a i drugih velikih europskih sila, snažno podupire teritorijalnu cjelovitost i jedinstvo Ukrajine.

I europska povjerenica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozvala je na smirivanje stanja, dok je ruski ministar Sergej Lavrov kazao kako je opasno Ukrajinu tjerati na izbor 's nama ste ili ste protiv nas'.
XS
SM
MD
LG