Dostupni linkovi

SAD protjeruju trojicu venecuelanskih diplomata


Sjedinjene Američke Države protjeruju trojicu venecuelanskih diplomata odgovarajući na taj način Caracasu koji je prošle sedmice protjerao tri američka konzularna agenta u jeku zahlađenja odnosa između dvije zemlje, izjavio je jedan američki diplomat.

- Dva prva sekretara i jedan drugi sekretar venecuelanske ambasade u Washingtonu proglašeni su nepoželjnim osobama i imaju 48 sati da napuste SAD - izjavio je ovaj zvaničnik State Departmenta agenciji AFP.

Ova odluka se zasniva na članu 9. čuvene Bečke konvencije koja regulira diplomatske odnose i koji "omogućava SAD-u da svakog agenta diplomatske misije proglasi nepoželjnom osobom u bilo kojem trenutku, a da ne mora navesti razlog za to", objasnio je američki diplomat.

Venecuela je protjerala trojicu američkih diplomata zato što su pružili podršku antivladinim demonstrantima. Washington je ove tvrdnje nazvao "lažnim i neosnovanim".

Za sedam dana zahladnjeli su odnosi između dvije zemlje koje teško održavaju diplomatske odnose i koje nemaju ambasadora od 2010. godine.

Vencuelanski studenti, koji su tri sedmice demonstrirali protiv predsjednika Nicolasa Madura, pozvali su na nove demonstracije u Caracasu, u trenutku kad je vlada započela konsultacije u vezi s nacionalnim dijalogom.
XS
SM
MD
LG