Dostupni linkovi

U Hrvatskoj štrajk solidarnosti i upozorenjaU Hrvatskoj je u podne počeo dvočasovni štrajk solidarnosti zbog neisplaćenih plata radnicima u pojedinim firmama u državnom i privatnom vlasništvu, ali i protiv izmena Zakona o radu kojima se predviđa smanjenje radnička prava.

Vozovi u domaćem saobraćaju, putnički i teretni, zaustavili su se na dva sata, dok na međunarodnim linijama saobraćaju po redu vožnje. Tramvaji i autobusi u gradskom prevozu stali su na pet minuta.

U 12 časova prekinuta je nastava u osnovnim i srednjim školama i tako će biti sve do 14 časova. Lekari i medicinske sestre održaće u bolnicama tokom pauze, polučasovne skupove solidarnosti sa onima koji rade, a ne primaju platu.

Formalno, povod za štrajk je to što nije isplaćeno 25 plata radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku, koji je većinskom državnom vlasništvu, i neisplate šest plata u Areni Pula, u privatnom vlasništvu.

Sindikati se protive i izmenama Zakona o radu, koje bi sutra trebalo da se nađu na dnevnom redu Sabora. Zbog toga je i za sutra najavljen protest na Markovom trgu, gde su sedišta vlade i Sabora.

Oni smatraju da se izmenama Zakona o radu uništavaju temelji socijalne države, a radnike i sindikate marginalizuje.
XS
SM
MD
LG