Dostupni linkovi

Fabijus: Svi da pomognu Ukrajini


Francuski šef diplomatije Loran Fabijus ocenio da svi treba da pomognu Ukrajini da izađe iz krize i dodao da Rusija i EU ne treba da se sukobljavaju oko toga.

"Potrebno je da svi partneri, uključujući Rusiju, pomognu Ukrajini", rekao je Fabijus za francusku televiziju Frans 1, i dodao da ne bi bilo dobro da Moskva sada povuče svoju podršku Kijevu.

On je ukazao da je Ukrajina u Evropi, ali da nije u EU, i da stoga ne treba suprostaviti s jedne strane Rusiju, a s druge EU, već da treba omogućiti da Ukrajina može da sarađuje istovremeno i sa Rusijom i sa EU.

Moskva je zapretila da može da obustavi svoju finansijsku pomoć Ukrajini. Takođe, Moskva je juče osporila legitimitet "diktatorskih metoda" novih ukjrajinskih vlasti koje su se okrenule Zapadu za hitnu finansijsku pomoć, procenjenu na 35 milijardi dolara za naredni dvogodišnji period.

Upitan o podršci koju EU može da pruži, Fabijus je rekao da Francuska može da deluje samo ako MMF pomogne.

"Treba se vrlo brzo pozabaviti ekonomskom situacijom u Ukrajini. Potrebno je pre svega da MMF to podrži, a to pretpostavlja reforme koje neće biti lake", rekao je francuski ministar.

Ukrajinski parlament danas treba da imenuje novog premijera i prelaznu vladu posle smenjivanja predsednika Viktora Janukoviča u subotu. Inače, u sukobima između demonstranata i policije, samo prošle nedelje, poginulo je 82 ljudi.
XS
SM
MD
LG