Dostupni linkovi

Izrael: Sukobi kod džamije


Izraelska policija ušla je jutros na Brdo hrama, gde se nalazi džamija Al Aksa u jerusalimskom starom gradu, da rastera palestinske demonstrante.

Policijski portparol Miki Rozenfeld je kazao da su policajci šok bombama terali Palestince, objasnivši da je napetost velika uoči diskusija koje se danas očekuju u izraelskom parlmentu- Knesetu o planovima da se anektira to mesto koje Jevreji zovu Brdo hrama, jer su na njemu nekada bili jevrejski hramovi.

On je dodao da su dva policajca povređena i da su tri demonstranta uhapšena. "Policija je ostala raspoređena na Brdu hrama i posete turista se nastavljaju," rekao je portparol.

Kneset bi trebalo da raspravlja večeras o predlogu zakona, čiji je inicijator Moše Fejglin iz konzervativne partije Likud izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, a koji predviđa "primenu izraelskog suvereniteta", nad pomenutim kompleksom koji Arapi zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište.)

Netanijahu se međutim protivi tom predlogu zakona i poznavaoci prilika kažu da neće imati veliku podršku.

Džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu, je često poprište sukoba jer mesto na kome se nalazi je od velikog značaja i za muslimane i za Jevreje. Istočni Jerusalim Izrael je okupirao u šestodevom ratu 1967. godine i kasnije anektirao, što međuanarodna zajednica nikada nije priznala. O džamiji Al Aksa i obližnjoj Kupoli na steni brinu se muslimanske verske vlasti.
XS
SM
MD
LG