Dostupni linkovi

Ukrajina treba da imenuje novu prelaznu vladu


Ukrajinski parlament danas treba da imenuje premijera i prelaznu vladu, dok se zapadne zemlje spremaju da razmotre pomoć zemlji čija je privreda je na ivici bankrota.

Novi vršilac dužnosti predsednika Oleksander Turčinov treba da formira vladu samo nekoliko dana pošto je u parlamentu svrgnut predsednik Viktor Janukovič.

U Ukrajini je počela kampanja za predsedničke izbore zakazane za 25. maj. Ukrajinska Centralna izborna komisija jutros je objavila kalendar izbora po kome kandidati mogu do 4. aprila da se registruju.

Rusija, koja preti da će povući finansijsku podršku Ukrajini, osporava legitimitet prelaznih proevropskih vlasti. Rusija bi mogla danas da precizira svoj stav, na predviđenoj konferenciji za štampu ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Moskva je juče osporila legitimitet "diktatorskih mera" ukrajinskih vlasti koje su se okrenule Zapadu za hitnu finansijsku pomoć i izdale nalog za hapsenje bivšeg proruskog predsednika Janukoviča.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ašton posetila je juče Kijev, a diplomatska aktivnost će se nastaviti danas dolaskom drugog čoveka američke diplomatije Vilijama Bernsa, koji će, kako se očekuje, podržati nove vlasti i založiti se za ekonomski i politički oporavak zemlje.

SAD još nisu zvanično priznale novog lidera Turčinova, ali su navele da Janukovič više aktivno ne vodi zemlju. Nije poznato gde se tačno Janukovič nalazi.
XS
SM
MD
LG