Dostupni linkovi

Holandija zamrznula financijsku pomoć Ugandi


Holandija je odlučila da zamrzne financijsku pomoć Ugandi nakon što je predsjednik ove zemlje u centralnoj Africi proglasio zakon koji pooštrava kažnjavanje homoseksualnosti, izjavila je u ponedjeljak holandska ministrica za pomoć i razvoj.

Holandija, prva zemlja u svijetu koja je legalizirala homoseksualni brak 2011. godine, zamrznula je isplaćivanje godišnje pomoći od sedam miliona eura namijenjenih jačanju sudskog sistema u Ugandi, precizira se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

"Ako sudski sistem treba da primjenjuje ovu vrstu zakona, ne želimo da sarađujemo", izjavila je Liliane Ploumen, ministrica za međunarodnu trgovinu i pomoć u razvoju za holandsku državnu televiziju NOS.

Holandija namjerava da predloži svojim partnerima u Evropskoj uniji da preduzmu sankcije protiv Ugande, precizirala je ministrica.

Homoseksualni odnosi su kažnjavani doživotnim zatvorom u Ugandi. Novi zakon, usvojen većinom glasova u parlamentu 20. decembra, zabranjuje svako "promoviranje" homoseksualnosti i uvodi obavezu da se prijavi svako ko se izjašnjava kao homoseksualac.
XS
SM
MD
LG