Dostupni linkovi

Turska policija prisluškivala hiljade ljudi, uključujući i premijera


Turska policija prisluškivala je na hiljade ljudi, uključujući premijera Erdogana i njegov kabinet, šefa obaveštajne službe i novinare, pišu lokalni mediji.

Saradnici u policiji i sudovima Fetulaha Gula, turskog imama koji živi u SAD, prisluškivali su telefone turskog premijera, političara i biznismena tri godine, tvrde provladini listovi "Jenisafak" i "Star", prenela je agencija AFP.

Erdogan optužuje protivnike u uticajnoj Gulenovoj grupi da se ponašaju kao "država u državi" s ciljem obaranja njegove vlade podsticanjem velike korupcijske istrage protiv Erdoganovih bliskih saradnika.

Dokumenta o špijuniranju otkrilo je, prema pisanju ovih turskih listova, novoimenovano tužilaštvo koje je uspostavljeno posle masovnih otkaza u policiji i tužilaštvu zbog korupcijske istrage krajem decembra prošle godine.

Prema pisanju lista "Star", takozvani Gulenisti su prisluškivali više od 7.000 ljudi kao i sedište opozicione Republičke narodne partije, od 2011. godine pod izgovorom otkrivanja terorističkih zavera.

Korupcijski skandal, u koji su umešani bliski saradnici turskog premijera, predstavlja jedan od najozbiljnijih izazova Erdoganovoj 11 godina dugoj vladavini uoči značajnih lokalnih izbora u martu.

Izveštaji o prisluškivanju objavljeni su u momentu kada turski parlament započinje debatu o novom zakonu prema kojem bi obaveštajnoj agenciji bile date "odriješene ruke" u provođenju tajnih misija nadzora u zemlji i inostranstvu, bez sudskog naloga.
XS
SM
MD
LG