Dostupni linkovi

Miščević:Modifikovati saradnju Srbije sa Rusijom


Bilateralna saradnja Srbije s Ruskom Federacijom i drugim državama moraće da bude modifikovana u skladu sa spoljnom politikom EU, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU, Tanja Miščević.

Potreba strateškog promišljanja veoma je važna u daljem procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, zbog čega je Srbiji potrebna otvorenija i iskrenija debata o spoljnopolitičkom kursu zemlje, poruka je međunarodne konferencije o problemima srpske spoljne politike i politike bezbednosti i odbrane u procesu evrointegracija.

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom Tanja Miščević je kao ključne teme u vezi sa kojim će Srbija morati da se angažuje navela pitanja restriktivnih mera i trgovine robom dvostruke namene, koje pregovori o stupanju u članstvo u EU stavljaju u prvi plan.

"To će veoma brzo stvoriti obavezu promjene spoljne i bezbjednosne politike Srbije. Tu nema znaka pitanja već se mora pratiti ono što se smatra standardom", rekla je Miščević.

Prema njenim riječima, restriktivne mere ne potiču samo od EU, već od šireg koncepta obaveza prema članstvu u Ujedinjenim nacijama, poput ispunjavanja međunarodnih pravnih obaveza, kao što je saradnja sa Tribunalom u Hagu, prihvatanje odluka arbitraže u sporu sa susjedima...

Druga važna stvar, smatra Miščević, jeste pitanje regionalne i međunarodne saradnje.

Kako je objasnila, bilateralna saradnja Srbije sa Ruskom Federacijom i drugim državama moraće da bude modifikovana u skladu sa spoljnom politikom Evropske unije, ali je istakla da zajednica evropskih zemalja nije faktor koji definiše nivo saradnje Srbije sa trećim državama, niti može to da zabrani ili nametne.
XS
SM
MD
LG