Dostupni linkovi

Finalni izvještaj o smrti Trajkovskog u martu


Istražni tim koji provodi novu istragu o smrti nekadašnjeg predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog pri kraju je rada na finalnom izvještaju o istrazi, koji bi trebalo da bude kompletiran tokom marta, rekao je Srni šef istražnog tima Omer Kulić.

Kulić je dodao da Istražni tim čeka nekoliko veoma važnih informacija koje treba da mu dostave Arhiv Srbije iz Beograda i neke agencije iz Hrvatske i Njemačke.

"Kraj izvještaja o istrazi radiće se u Sarajevu, dinamika okončanja rada na izvještaju zavisi od administrativnih poslova i zato ne možemo biti precizni kada će on biti predstavljen javnosti", pojasnio je Kulić.

On je rekao da će Istražnim tim izvještaj prvo predati glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću, nakon čega će javnosti biti predstavljen prvo u Skoplju, pa onda u Sarajevu.

Izvještaj će biti objavljen i na internet stranici Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Istraga o padu aviona "Kinger" ponovo je otvorena na zahtjev Makedonije, nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je ranije formirao Savjet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

U prvobitnoj istrazi, Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara u kojoj su poginuli Trajkovski, šest članova delegacije i dva pilota, nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Makedonska Vlada je, nezadovoljna izvještajem, formirala novi tim eksperata koji je u proteklih šest godina radio na prikupljanju dokaza. Nakon novih saznanja, vlada u Skoplju zatražila je od BiH da ponovo otvori istragu.

Avion makedonske vlade, u kojem su se nalazili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici u njegovom kabinetu Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlje kod Mostara.
XS
SM
MD
LG