Dostupni linkovi

Vučić -Pusić:Nema povlačenja tužbi


Srbija i Hrvatska saglasile su se da nema povlačenja tužbe i protivtužbe u Strazburu, ali da ne treba trovati odnose zbog toga - ocijenili su na sastanku u Beogradu prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

"Saglasili smo se da nema povlačenja tužbe i protivtužbe, ali će zajedničkim naporima Srbija i Hrvatska pokušati i dati sve od sebe da to što rade sudovi, prava i pravda bude pitanje rješavanja odnosa prošlosti, a da se zemlje bave budućnošću, da ne truju odnose zbog toga što vide različito događaje iz prošlosti", rekao Vučić.

On je istakao da je to važno zbog generacija koje dolaze.

"Mnoge nevladine organizacije govore o neophodnosti katarze na obje strane.
Srpska strana smatra da je najvažnije šta će se raditi u budućnosti, a svaka strana dokazivaće istinitost stavova tužbe. Da li će biti produktivno ili ne, plašim se da niko neće imati koristi od toga", dodao je Vučić.

Pusićeva je rekla da su postojale želje i napori da se to pitanje riješi, ali da preduslovi nisu bili ispunjeni, kao što je hrvatski zahtjev za spiskovima nestalih.

"Ali, šta se bude dešavalo na suđenju, saglasni smo da je to pitanje rješavanja prošlosti", rekla je Pusićeva, navodeći da je posao dvije zemlje da vode brigu o budućnosti.

U Hagu je za ponedjeljak, 3. marta, zakazan proces po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Predviđeno je da argumente prvo od 3. do 7. marta izloži Hrvatska, a da Srbija sa svojim argumentima pred sud izađe od 10. do 14. marta.
XS
SM
MD
LG