Dostupni linkovi

Đukanović u Londonu: Cilj je da ubrzamo ekonomski rast


Premijer Crne Gore Milo Đukanović i predsjednici vlada drugih zemalja Zapadnog Balkana sastali su se danas u Londonu na investicionom forumu Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD o ulaganjima u zemlje zapadnobalkanskog regiona.

Đukanović je na forumu istakao da je cilj Crne Gore da ubrza ekonomski rast, i dodao da je najvažnije da su Crnu Goru po kvalitetu poslovnog ambijenta prepoznali referentni investitori.

“Naš cilj je da ubrzamo ekonomski rast. To je jedini pouzdan način da prevazilazimo disbalanse i smanjujemo deficit i obuzdamo rast javnog duga. I što je najvažnije – da povećamo zaposlenost i unaprijedimo životni standard građana”, kazao je u svom obraćanju premijer Crne Gore Milo Đukanović.

Prema njegovinm riječima svakako, najvažnije je što su kvalitet poslovnog ambijenta u Crnoj Gori prepoznali i referentni investitori.

Đukanović je naglasio da se Crna Gora danas može "pohvaliti brojem i renomeom investitora, posebno u sektoru turizma i energetike".

“Kuriozitet je da su u jednoj od najmanjih evropskih država danas započeti, ili su u pripremi, neki i za evropske prilike veliki projekti. Vrijednost započetih projekata samo u turizmu gotovo je ravna sadašnjem BDP-u, naveo je Đukanović.

Na forumu prisustvuju, pored premijera Mila Đukanovića i njegove kolege - srpski premijer Ivica Dačić, hrvatski Zoran Milanović, kosovski Hašim Tači, makedonski Nikola Gruevski i albanski Edi Rama, kao i preduzetnici i čelnici međunarodnih kompanija.

Oni će raspravljati o uslovima i klimi za investiranje, diversifikaciji snabdijevanja energijom, infrastrukturi i trgovinskoj integraciji, navela je EBRD.

Evropska komisija, EBRD i drugi činioci u Zapadnobalkanskom okviru zainvesticije WBIF uvjereni su da najprije treba povećati ulaganja u insfrastrukturne projekte transevropske energetske i transportne mreže, što se smatra bitnim za trajniji privredni rast, zapošljavanje i trgovinu.

Opšti je zaključak da se tržište zapadnog Balkana mora što više objediniti da bi postalo privlačno za ulaganja i isplativo za krupnije poslove. Komisija u Briselu će iz sredstava podrške za potencijalne kandidate i kandidate za članstvo na zapadnom Balkanu izdvojiti oko milijardu eura bespovratne pomoći.
XS
SM
MD
LG