Dostupni linkovi

Ukrajini potrebno 35 milijardi dolara, nadaju se istoj cijeni gasa


Ukrajina je saopštila danas da joj je potrebna strana pomoć od 35 milijardi dolara u naredne dvije godine i apelovala za hitnu podršku poslije smjene predsjednika države.

Ministarstvo finansije saopštilo je da je pozvalo na održavanje donatorske konferencije i da je prva finansijska pomoć neophodna u narednih sedmicu ili dvije.

Vršilac dužnosti predsjednika Oleksander Turčinov, imenovan poslije smjene Viktora Janukoviča u parlamentu, izjavio je juče da je Ukrajina blizu bankrota i da se ekonomija nalazi na ivici ambisa.

“U posljednja dva dana, imali smo konsultacije i sastanke sa ambasadorima EU, SAD i ostalih zemalja i finansijskim isntitucijama u vezi sa hitnom isporukom makrofinansijske pomoći Ukrajini“, saopštio je vršilac dužnosti ministra finansija Juri Kolobov.

On je dodao da međunarodnoj konferenciji treba da prisustvuju predstavnici EU, SAD i Međunarodnog monetarnog fonda.Ukrajina do kraja godine treba da otplati dug u vrijednosti od oko šest milijardi dolara.

Ukrajina se nada da se cijena ruskog gasa neće promjeniti, rekao je danas vršilac dužnosti ministra za energetiku Edvard Stavicki.

"Nadamo se da će cijena ruskog gasa biti stabilna", rekao je Stavicki.

Rusija se u decembru saglasila da Kijevu smanji cijenu gasa sa oko 400 dolara, koliko je Kijev plaćao od 2009. godine, na 268,50 dolara za 1.000 kubnih metara.
Smanjenje cijene gasa bilo je dio šireg finansijskog dogovora koji je Moskva potpisala sa Kijevom nakon što je Ukrajina odustala od Sporazuma o trgovini i prodruživanju sa EU.

Dva izvora iz ruskog energetskog gigatna "Gasprom" rekla su da ta kompanija trenutno ne planira da Kijevu vrati prethodnu cijena gasa.Jedan od izvora je precizirao da odluku o cijenama ne donosi "Gasprom".
XS
SM
MD
LG