Dostupni linkovi

Izdat nalog za hapšenje Janukoviča


Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Ukrajine izdao nalog za hapšenje smijenjenog predsjednika Viktora Janukoviča, zbog masovnog ubistva stanovništva.

"Pokrenuli smo proceduru krivičnog postupka zbog masakra miroljubivih građana. Janukovič je, kao i ostali odgovorni zvaničnici, stavljen na nalog za hapšenje", dodao je v.d. ministra Arsen Avakov na svom Facebook profilu.

U prošlonedeljnoj eskalaciji demonstracija u Kijevu, u sukobima policije i demonstranata poginulo je najmanje 80 ljudi, uglavnom demonstranata.

Iako su predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič i vođe opozicije potpisali u petak sporazum o okončanju krize, parlament je razvlastio Janukoviča, većinom glasova, oslobodio iz zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko i odlučio da se vanredni parlamentarni izbori održe 25. maja.

S druge strane, smenjeni Janukovič poručio je da neće dati ostavku.

Takođe, trenutno nije poznato gde se Janukovič nalazi, jer je on u subotu navodno iz Harkova pokušao da pobegne u Rusiju, ali ga je u tome spriječila granična policija.

AP navodi da se vjeruje da Janukovič više nije na istoku zemlje, odnosno Krimu, gdje je navodno viđen u društvu ruskih marinaca. On je nestao u, za sada, nepoznatom pravcu, navode agencije.

Privremeni predsjednik Ukrajine izjavio je da će se zemlja okrenuti ka EU, a ne Rusiji, što je činio Janukovič i zbog čije odluke da se odrekne dogovora s Briselom, zarad Moskve je i dovela do demonstracija u Ukrajini prije više od mjesec dana.

Kao odgovor na to Moskva je saopštila da povlači svog ambasadora iz Kijeva, uz zvanično obrazloženje da se situacija u zemlji sve više i više pogoršava.
XS
SM
MD
LG