Dostupni linkovi

Aktivisti meta napada japanskih kitolovaca


Aktivisti koji se protive lovu na kitove drugi put su ovog meseca bili meta napada japanskih kitolovaca u vodama kod Antarktika.

Kapetan broda ekološke organizacije "Si šeperd" (Sea Shepherd) Piter Hamerstet rekao je da je od juče ujutru pratio kitolovca "Nišin Maru", ali da je posada dva manja japanska broda čekala da padne noć da bi krenula u napad.

Japanski brodovi pokušali su da nateraju brod "Si šeperda" da se udalji od ribarskog broda-fabrike "Nišin Maru" tako što su razapeli čeličnu užad da bi zaustavili brodske motore i previše se približili brodu, kršeći pravila o plovidbi.

Hamerstet je rekao da je obavestio japanske brodove da je akcija "Si šeperda" legalna i da će agresivni pokušaji da se osujeti operacija te organizacije biti prijavljeni vlastima Australije i Novog Zelanda.

Incidenti su česti između brodova ekološke organizacije i japanskih kitolovaca. Jučerašnji incident bio je drugi ovog meseca. Tokio je potvrdio da je došlo do incidenta.

Ekološka organizacija "Si šeperd" godinama šalje svoje aktiviste da spreče lov na kitove, a tokom akcija česti su incidenti. Aktivisti prate "Nišin Maru" i pokušavaju da spreče da kitolovci utovare ulovljenog kita.

Međunarodna komisija za lov na kitove (IWC) zabranila je komercijalni lov na kitove, ali zemlje poput Japana, Norveške i Islanda love kitove pod raznim izgovorima, koristeći rupe u propisima. Japanci love kitove, kako kažu, za naučna istraživanja, što IWC
toleriše, a što izaziva bes Australije i Novog Zelanda.
XS
SM
MD
LG