Dostupni linkovi

Odluke G20 povisile cenu nafte


Nafta je poskupela nakon što su najveće ekonomije sveta (G20) obećale da će podstaći globalni privredni rast sa više od dva biliona dolara u narednih 5 godina.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u aprilu poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 27 centi na 102,47 dolara po barelu, dok je ista količina severnomorske nafte tipa "brent" za aprilsku isporuku na tržištu u Londonu koštala 110,04 dolara, odnosno 19 centi više nego na kraju prošlonedeljnog poslovanja, prenosi Frans pres.

G20 obećava privredni rast od dva odsto u narednih pet godina i to budi optimizam ekonomije na srednji rok, rekao je za Frans pres tržišni analitičar singapurske firme CMC markets Dezmond Čua, dodajući da će novčana podrška koju su obećale razvijene zemlje doprineti rastu cena nafte.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Sidneju, ministri finansija i centralni bankari zemalja G20, koje čine 85 odsto svetske ekonomije, poručili su da će pokrenuti snažan, održiv i uravnotežen rast globalne privrede.

Medjunarodni monetarni fond veruje da će ta strategija dodati pola procentnog poena na globalni privredni rast svake godine počevši od iduće. Fond trenutno prognozira rast od 3,7 odsto ove i 3,9 odsto iduće godine.
XS
SM
MD
LG