Dostupni linkovi

Kijev: Susret Ešton sa ukrajinskim zvaničnicima



U glavni grad Ukrajine danas stiže visoka predstavnica EU Ketrin Ešton. Ona će sa ključnim političkim akterima razgovarati o načinima izlaska iz krize i mjerama za ekonomsku stabilizaciju zemlje, najavljeno je iz njenog kabineta.

"Visoka predstavnica pažljivo prati situaciju u Ukrajini i poziva sve strane da ostanu angažovane u dijalogu da bi se našlo trajno rješenje i da čuvaju jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine kako bi se svim građanima obezbijedila prosperitetna i demokratska budućnost", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, kako prenosi BBC, Moskva povlači ambasadora Rusije iz Kijeva. Rusija se odlučila na takav potez zbog sve gore situacije u Ukrajini. Moskva je osudila izglasavanje smjenjivanja ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, a na povlačenje ambasadora uticala je izjava privremenog predsjednika Ukrajine Aleksandra Turčinova da se "okreće ka EU, a ne Rusiji".

Podsjetimo, nasilje na ulicama ukrajinske prijestolnice ove sedmice, bilo je najgore u državi otkako je zemlja stekla nezavisnost 1991. godine. Poginule su 82 osobe, dok je 645 povrijeđenih zatražilo pomoć u kijevskim bolnicama, od kojih su 423 još u bolnicama.
XS
SM
MD
LG