Dostupni linkovi

EK: Spreman sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini s UkrajinomEuropska komisija objavila je da je spremna potpisati sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini s Ukrajinom čim se formira nova vlada. Odluka ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča u studenom prošle godine da ne potpiše taj sporazum i prikloni se radije Rusiji bila je glavni okidač protuvladinih prosvjeda koji su doveli do njegova pada, prenosi Hrt.hr.

"Vjerujem da će Ukrajinci potpisati taj sporazum", rekao je europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht za Sky News, kako prenosi Reuters. Sporazum je uvijek bio na stolu, napomenuo je, ali i istaknuo kako to ne znači da će Ukrajina dobiti punopravno članstvo u EU-u. 'To ne znači da će oni postati članicom EU-a. To je nešto posve drugo', kazao je.

U međuvremenu je ukrajinska oporbena stranka Domovina objavila kako će se Julija Timošenko uskoro sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s kojom je telefonski razgovarala. Merkel je 'čestitala Timošenko na oslobađanju i izrazila uvjerenost da će njezin povratak u politiku biti jedan od glavnih čimbenika za stabilizaciju situacije u Ukrajini'. Merkel je istaknula i da će povratak Timošenko pridonijeti očuvanju jedinstva Ukrajine i pomoći joj na njezinu putu europskih reformi, stoji u priopćenju.
XS
SM
MD
LG