Dostupni linkovi

Ribić: Sljedeće sedmice opći štrajk hrvatskih sindikata


Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić najavio je u subotu da će se opći štrajk solidarnosti održati u utorak, 25. veljače, a dan poslije i prosvjedni skup na Markovu trgu kada bi, kako se očekuje, u saborskoj proceduri trebao biti Zakon o radu (ZOR).

Opći štrajk bio bi organiziran kao štrajk solidarnosti s radnicima u dvjema tvrtkama u kojima radnici već 25 mjeseci nisu primili plaću, pojasnio je Ribić u izjavi za Hrvatski radio, napominjući kako je riječ o jednoj ugostiteljskoj i jednoj tekstilnoj tvrtki.

Upitan što bi smatrao uspjehom štrajka Ribić je odgovorio da bi to bilo sudjelovanje što većeg broja radnika – ako stane promet i ne rade škole te da ljudi počnu o tome intenzivnije razmišljati.

“Ako vlast to ne osjeća kao pritisak i nastavi po svome i mi ćemo ići dalje sve do peticije za raspisivanje prijevremenih izbora. Bude li odaziv na štrajk dobar išli bismo u opsežniji štrajk i na potpisivanje peticije jer ako sindikalna sredstva ne daju rezultate treba ići s političim sredstvima”, istaknuo je Ribić.
XS
SM
MD
LG