Dostupni linkovi

Demonstranti traže ostavku Janukoviča


Hiljade demonstranata su ostale na glavnom trgu u Kijevu uprkos potpisivanju dogovora čiji je cilj okončanja političke krize u Ukrajini, u kojoj su poginuli deseci ljudi.

Paktom je dogovoreno da će biti formirana vlada jedinstva i da će se održati predsjednički izbori, a potpisali su ga u petak predsjednik Viktor Janukovič i opozicija. Međutim, veliki broj demonstranata smatra da se Janukoviču ne može vjerovati, javlja BBC.

Američki i ruski predsjednik su se složili da potpisani dogovor treba brzo implementirati. Vladimir Putin je obavio telefonski razgovor s Barackom Obamom u petak i rekao mu da Rusija želi biti dio procesa implementacije.

Dogovor između Janukoviča i opozicije je postignut posredovanjem ministara vanjskih poslova EU nakon najkrvavijeh dana od početka nemira u novembru prošle godine. Policija je u četvrtak otvorila vatru na demonstrante koji su okupilari Trg nezavisnosti u centru Kijeva. Ministarstvo zdravstva je saopćilo da je od utorka poginulo 77 ljudi.

Mnogi demonstranti su skeptični po pitanju potpisanog dogovora, pa su odlučili ostaati na trgu. Oni su negodovali zbog odluke opozicije te su njene vođe nazvali izdajicama. Jedna je grupa zaprijetila novom akcijom ukoliko Janukovič danas ne podnese ostavku.
XS
SM
MD
LG