Dostupni linkovi

Hrvatska: Produljen pritvor osumnjičenima u aferi Remorker


Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec je na prijedlog USKOK-a produljio istražni zatvor za još mjesec dana Zdravku Livakoviću, bivšem državnom tajniku u Ministarstvu prometa.

Još 30 dana u zatvoru ostaju i Milivoj Mikulić, bivi član uprave HAC-a i pomoćnik ministra Božidara Kalmete, Stjepko Boban, bivši predsjednik uprave HAC-a i Damir Kezele, član uprave Viadukta. Oni su u aferi Remorker osumnjičeni za pranje HAC-ova novca preko češke tvrtke Remorker Igora Premilovca.

U istražnom su zatvoru od kraja listopada.

Afera Remorker dobila je ime po češkoj tvrtki ključnog svjedoka Igora Premilovca, koji je priznao da je fiktivnim ugovorima dizao novac, a zatim ga 'opranog' u gotovini vraćao u Hrvatsku. Cijeli se slučaj počeo otkrivati nakon uhićenja suradnice Nadana Vidoševića Zdenke Peternel, uz koju je zbog izvlačenja 35 milijuna kuna iz Komore pritvoren i Davor Komerički, marketinški stručnjak, koji je pušten iz Remetinca nakon dopune iskaza u kojem je s Remorkerom povezao upravo Vidoševića. Zajedno s Vidoševićem pritvorena je i bivša voditeljica HGK-ove Službe za financijsko-računovodstvene poslove Josipa Mladinov, a slučaj se u međuvremenu proširio i na HAC.
XS
SM
MD
LG