Dostupni linkovi

HRW traži istragu policijskog nasilja u protestima u BiHHjuman rajts voč (HWR) zatražila od vlasti BiH temeljnu istragu o navodima da je lokalna policija preterano koristila silu protiv demonstranata u Federaciji BiH.

U izveštaju postavljenom na sajtu HRW navodi se da su oni istražili 19 slučajeva navodne upotrebe preterane sile protiv demonstranata, novinara i "slučajnih prolaznika" tokom protesta koji su 7. februara eskalirali u nerede, pri čemu je veći broj broj ljudi povredjen, a zapaljena su i sedišta Predsedništva BiH i županijskih vlada u Sarajevu i Tuzli.

"Potpuno je neprihvatljivo što su pripadnici policije koristili prekomernu silu na ulicama, ali i u pritvoru protiv miroljubivih protestanata, uključujući žene i decu. Vlasti BiH treba da israže policijske službenike i preduzmu mere protiv onih koji su odgovorni za to nasilje", izjavila je Lidija Gal za koju je navedeno da je analitičar HRW za Balkan i Istočnu Evropu.

U izveštaju HRW-a navedeno je i nekoliko iskaza osoba koje tvrde da su bile žrtve policijskog zlostavljanja, ali je pod punim imenom i prezimenom citiran jedino 32.godišnji Aldin Širanović iz Tuzle, vodja neformalne grupe "Udar", koji je i pozivao na proteste.

On je izjavio da ga je nakon protesta u Tuzli 5. februara uhapsilo i tuklo osam ili devet pripadnika interventne policije. Policija je ranije odbacila optužbe za prekomernu upotrebu sile, objavivši podatke da je samo tokom izgreda 7. februara u Tuzli, Sarajevu, Bihaću i Zenici povredjeno više stotina policajaca, dok je broj učesnika protesta koji su potražili lekarsku pomoć bio znatno manji.

"Policija je brutalno napadnuta", izjavio je 8. februara direktor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH Dragan Lukač, a naknadno rekao i da je neophodno istražiti zbog čega je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) odbila da zaštiti sedište Predsedništva BiH kada su ga napali nasilni demonstranti i pritom podmetnuli požar.

Iz SIPA-e su odgovorili da to nije njihov zadatak jer nisu ni nadležni, niti osposobljeni za "kontrolu masa i suzbijanje nereda", a odgovornost za to prebacili su na županijske i entitetski MUP.
XS
SM
MD
LG