Dostupni linkovi

UN: Kim Džong Un potrošio na luksuz 645 miliona dolaraRastrošnost mladog severnokorejskog diktatora Kim Džong-una, čiji narod živi u krajnjem siromaštvu, prevazilazi čak i onu njegovog oca Kim Džong-ila, pokazali su podaci iz izveštaja Komisije Ujedinjenih nacija zadužene za istragu poštovanja ljudskih prava u Severnoj Koreji.

Režim te zemlje je tokom 2012., prve godine vladavine Kim Džong-una, na luksuz potrošio čitavih 645,8 miliona dolara, pokazali su podaci UN-a, a preneo je britanski "Telegraf".

Od kad je došao na vlast, Kim Džong-un je na luksuz godišnje trošio u proseku 300 miliona dolara. Između ostalog, za njega je iz inostranstva uvezeno više desetina najskupljih "mercedesa", kao i više skupih muzičkih instrumenata, uključujući nekoliko desetina klavira.

U izveštaju se ne navodi kako su te stvari uvezene, s obzirom da je Severna Koreja pod strogim sankcijama UN-a.
Kim je, navodno, potrošio i značajnu sumu novca na izgradnju privatnog pozorišta za "hiljadu svojih najbližih saradnika".

Jedan bivši zvaničnik severnokorejskog režima, koji je uspeo da pobegne iz te zemlje, svedočio je pred Komisijom UN-a da zvanični Pjongjang dolazi do deviza neophodnih za finansiranje svojih rastrošnih navika pomoću nelegalne prodaje alkohola u islamskim zemljama, kao i prodajom afričke slonovače Kini.

Tvrdnje Komisije potvrđuju i izjave bivše američke košarkaške zvezde Denisa Rodmana, koji je posle posete Pjongjangu u oktobru rekao da životni stil Kim Džong-Una podseća na žurku sa "sedam zvezdica, uz koktele koji teku u potocima i privatne jahte usidrene na njegovom privatnom ostrvu".

Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu je u novembru saopštila da je Severna Koreja jedna od 34 zemlje sveta kojima je potrebna pomoć spolja da prehrani svoje stanovništvo.
XS
SM
MD
LG