Dostupni linkovi

Bzežinski: Finska kao model za UkrajinuZa konstruktivno rešenje krize u Ukrajini potrebna je ozbiljna finansijska podrška Evropske unije, a SAD treba da uveri Rusiju da kretanje Ukrajine ka Evropi nije deo koalicije koja preti ruskim interesima, ocenjuje bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Zbignjev Bzežinski u intervjuu za Dojče Vele.

Konstruktivno rešenje za Ukrajinu mora da bude zasnovano na kompromisu, smatra on, i to rešenje vidi u tome da ukrajinska domaća i spoljna politika treba da postane slična Finskoj. Ukrajini treba da se pruži šansa da ostane dobar sused Rusiji ali i da proširi vezu sa Evropom, smatra on.

Bzežinski ističe da građanski rat zaista preti Ukrajini ali i dalje veruje da se kriza može rešiti kompromisom uz tri uslova - da zapad ima čvrst stav, da je predsednik Viktor Janukovič spreman da iskreno pregovara i da predsednik Rusije Vladimir Putin shvati da je u interesu Rusije da se ovo pitanje reši kompromisom.

"Nisam siguran da sva ova tri uslova mogu da se ispune i sve više izgleda da je Janukovič potpuno nepouzdan", navodi Bzežinski.

Bzežinski ocenjuje da delovanje Zapada za sada nije bilo impresivno, da su sporo reagovali na Janukovičevu promenu stava pre nekoliko meseci (kada je odustao od sporazuma o približavanju EU i okrenuo se Rusiji) i da je tek u poslednjih nedelju dana Zapad pokazao vidljivije angažovanje u toj situaciji.

Zapad, po njegovom mišljenju, je sve svesniji da mora da postoji znatan fiansijski paket kao i set jasno definisanih političkih ciljeva koji daju Ukrajini šansu da ostane dobar sused Rusiji ali da istovremeno proširi svoje veze sa Evropom, dok Amerika treba da uveri Rusiju da kretanje Ukrajine ka Evropi nije deo koalicije koja preti ruskim interesima.

Konačno, kako je rekao, ako Rusija nije spremna ovo da prihvati ona će biti suočena "verovatno sve više neprijateljski nastrojenom, ogorčenom i možda potpuno eksplozivnom Ukrajinom".

Bzežinski je izrazio je zadovoljstvo da su istaknuti ministri spoljnih poslova EU u Ukrajini i aktivno uključeni u rešavanje krize ali je ukazao da ako EU želi da bude ozbiljna mora da da neki novac, što je, po njegovom mišljenju, posebno važno da shvati Nemačka, kao najbogatija članica Unije.

"Vrlo je lako govoriti o demokratiji i dugoročnoj saradnji ali činjenica je da je sada potreban novac da se stabilizuje Ukrajina", rekao je.
XS
SM
MD
LG