Dostupni linkovi

U Kijevu relativno mirno,opozicija pregovara sa Janukovičem


Opozicioni lideri i ukrajinski predsednik Viktor Janukovič nastavili su jutros pregovore, dok je centru glavnog grada Kijeva noćas bilo "relativno mirno".

Janukovič, koji i dalje vodi razgovare sa liderima opozicije i stranim zvaničnicima, učiniće "ustupke kako bi se ponovo uspostavio mir", rekla je Interfaksu njegova portparolka Ana German.

Više hiljada demonstranata jutros se nalazi na Trgu nezavisnosti, gde su se poslednjih dana vodile borbe sa pripadnicima policije i u kojima je, prema podacima agencije AP, poginula najmanje 101 osoba.

Na Trgu nezavinosti nema vidljivog policijskog prisustva, a građani volonteri do protestnog kampa demonstrantima donose hranu.

Broj poginulih u sukobima vlasti i opozicije u Kijevu je do petka ujutru dostigao je 77, saopštilo je Ministarstvo zdravstva Ukrajine.

Podrška predsedniku jenjava nakon vesti da zamenik Generlaštaba Vojske Juri Dumanski podnosi ostavku zbog, kako se navodi, "neslaganja sa politikom uključivanja oružanih snaga u unutrašnje građanske sukobe".

Parlament Ukrajine je noćas doneo odluku o prekidu antiterorističke akcije i o povlačenju pripadnika unutrašnjih poslova sa ulica. Nije izvesno, međutim, kako će ova odluka biti sprovedena.

U Kijevu šefovi diplomatija Poljske, Nemačke i Francuske - Radoslav Šikorski, Frank Valter Štajunmajer i Loran Fabijus, u ime EU od četvrtka ujutro pregovaraju s Janukovičem i vođama opozicije o smirivanju sukoba.
XS
SM
MD
LG