Dostupni linkovi

Sve veći broj mrtvih u neredima u Venezueli


Nastavili su se okršaji između sigurnosnih snaga i prosvjednika diljem Venezuele, pri čemu je ubijen jedan pristaša socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, što je šesta žrtva u nasilju koje traje već više od tjedan dana.

Maduro tvrdi da je "fašistički metak" ubio Alexisa Martineza, brata jednog socijalističkog zastupnika, u Barquismetu u središtu zemlje, prenosi Reuters. Jedan je novinar izvijestio da je Martinez pogođen u grudi dok je prolazio kraj oporbenih prosvjednika.

Povećava se i broj ranjenih i uhićenih otkad su prije osam dana izbili neredi, najveći nakon što je Maduro tijesno pobijedio na izborima u travnju prošle godine. Prosvjednici, uglavnom studenti, traže Madurovu ostavku i optužuju njegovu vladu za nasilje, kriminal, visoku inflaciju, nestašicu i navodno ugnjetavanje oporbe.

Najteži okršaji u četvrtak bili su u saveznim državama Tachira i Merida u zapadnim Andama, gdje je posebno nemirno nakon što su početkom veljače oporbeni čelnici pozvali svoje pristaše na ulice.

U San Cristobalu, glavnom gradu Tachire, koji neki stanovnici opisuju kao "ratnu zonu", dio trgovina ostao je zatvoren nakon što su se studenti i policija sukobili na barikadama. Dok dio stanovnika tvrdi kako se ne usuđuje izići iz kuća zbog nasilja, vlasti tvrde da poduzimaju posebne mjere kako bi uspostavile red.

Ovo nije militarizacija, izjavio je ministar unutarnjih poslova Miguel Rodriguez Torres na državnoj televiziji javljajući se iz San Cristobala. Ovdje smo zbog velike većine naroda u Tachiri... prije nego što budemo vodili dijalog, moramo imati red, rekao je.

Agencija AFP javlja da su vlasti poslale u San Cristobal padobrance, a Maduro je istodobno zaprijetio da će spriječiti emitiranje američke televizijske mreže CNN u Venezueli.
XS
SM
MD
LG