Dostupni linkovi

Lavrov u Iraku govorio i o prodaji oružja Siriji


Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom posete Iraku u četvrtak azgovarao je sa iračkim liderima u Bagdadu i o prodaji oružja i o ratu u susednoj Siriji.

Posle prošlonedeljnog sastanka u Moskvi ruskog predsednika Vladimira Putina i komandanta Vojske i vodeće ličnosti Egipta, generala Abdel Fataha al-Sisija, poseta Lavrova može značiti povećanje napora Moskve da ojača odnose s arapskim zemljama koje su dugo imale bliske veze s Vašingtonom - tumači agencija AFP.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Lavrovom, šef iračke diplomatije Hosiar Zebari je rekao da je Rusija obećala da "ubrza isporuku oružja iračkim snagama u sukobu s nekontrolisanim terorističkim grupama koje dolaze preko sirijske granice".

To pitanje je Lavrov široko razmotrio s premijerom Iraka Nurijem Al Malikijem, rekao je irački ministar.

Irak ima dugačku granicu sa Sirijom gde pobunjenici ratuju protiv režima predsednika Bašara al Asada, uz više od 140.000 mrtvih za tri godine.

Taj rat je doprineo eskalaciji nasilja u Iraku od početka 2013. godine. Samo u četvrtak, tokom posete Lavrova, najmanje 17 ljudi je poginulo u minobacačkom napadu na prodavnice i restorane u Mousajabu, južno od Bagdada.
XS
SM
MD
LG